Mitől és miből lesznek a magyar borok?

A szőlő és a magyar borok
A szőlő és a magyar borok

Mi az, ami egy italt nemzetivé varázsol? Erre többféle választ is lehet adni és nem tudunk csak egy adott dologhoz ragaszkodni. A magyar borok különlegessége nemcsak bizonyos dolgokban értékelendő, hanem összességében az. Fontos mindenekelőtt, hogy olyan gyümölcs legyen az alapanyag, amelyik hazai földön termett.

A fajtákra is érdemes nagy gondot viselni, de nem mondható el akármelyik szőlőről, hogy ősi hazai fajta, hiszen a legtöbbet valamikor az évszázadok során hozták be hozzánk termesztésre. Attól függően, ha helyi földből terem már sok éve, akkor remek alapanyag lehet különböző magyar borok készítéséhez.

Természetesen szükség van a hagyományos készítési módokra is, hogy megadják a jellemét és harmóniáját az italnak, ezáltal nagyobb népszerűséget adva nekik. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy azok a magyar borok, amelyek helyi földből termett gyümölcsből, szintén itteni kezek munkájával készülnek, olyan technológiával és recepttel, amit az itt élő emberek már régóta alkalmaznak. Érdemes ehhez tartanunk magunkat akkor is, amikor megvásároljuk az italokat fogyasztásra.