Mire nem kell GKI igazolvány?

Buszvezetőknek is kell GKI igazolvány
Buszvezetőknek is kell GKI igazolvány

Az Európai Unióba való belépést követően, számos jogszabályt és rendeletet kellett átvenni és újakat is létrehozni. Egy ilyen új kormányrendelet a GKI igazolvány megszerzésére vonatkozó 261/2011.(XII.7.) rendelet. Minden fuvarozást végző személy köteles rendelkezzen ilyen igazolvánnyal.

Van azonban néhány eset, amikor mentesülnek bizonyos gépjárművezetők ezen rendelet alól. Azok, akik olyan gépjárműt vezetnek, aminek az engedélyezett maximális sebessége nem haladja meg a 45 km/órát, más olyan jármű, ami műszaki fejlesztés, javítás vagy karbantartás alatt áll, vagy éppen még nem helyezték forgalomba.

Továbbá, a GKI igazolvány megszerzése alól mentesülhetnek még azok is, akik olyan járműt vezetnek, amit katasztrófa elhárítási célból használnak vagy védelmi helyzetben.

Az a jármű, amelyik személyes használatba van véve, de kereskedelmi céllal nem hasznosítják semmilyen áru vagy személyszállításra, szintén kivételt képez a GKI igazolvány alól. Jó tudni ezeket is, mert előfordulhat, hogy azon idegeskedünk, miként tegyük le a vizsgát és lehet nincs is rá szükség.