Magyarországi fesztiválok: ahol a zene és a kultúra találkozik

magyarországi fesztivál

Magyarország fesztiválok hazájaként is nevezhető, hiszen tavasztól késő őszig a zenés programoktól kezdve a gasztrokultúráig, számos szabadtéri rendezvénnyel találkozhatunk.

Ugyan a jelenlegi helyzetben még kétséges a nyári programok megrendezhetősége, de ezen szórakozási lehetőségek kedvelői már nagyon várják, hogy az élet ezen a téren is visszatérjen a korábbi kerékvágásba.

Már 2020-ban is le kellett mondani számos olyan rendezvényről, amelyek sok ezreket vonzanak, akár külföldről is. Cikkünkben most Magyarország fesztiválok kínálatát veszünk sorra, amelyek korábban minden évben nagy népszerűségnek örvendtek és várhatóan a jövőben sem kell majd lemondanunk róluk.

magyarországi fesztivál

Magyarország fesztiválok tekintetében a Feszt!Eger megrendezésével indít, ami hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai régiójába várja a szórakozni vágyókat.

A Bolyki-völgy ad helyet a programnak, ahol könnyűzenei szórakozás várja mindazokat, akik szeretnék végre átadni magukat a szabadtéri kikapcsolódás, a muzsika és a friss levegő nyújtotta élményeknek.

 

Magyarország fesztiválok: a családias hangulatúak is népszerűek

 

Ha június, akkor Belvárosi Fesztivál! A több neves helyszínen is megrendezésre kerülő rendezvényen számos fellépővel találkozhat a nagyközönség, ráadásul ingyenes a részvétel, ami számos nyári programról már nem mondható el. A kínálattal egyébként sokaknak éppen az a problémájuk, hogy a számos külföldi fiatal és a nagy tömeg miatt azok elveszítik családias jellegüket, ezáltal inkább egyfajta nemzetközi összejövetelre hasonlítanak. Másként van ez a Fishing on Orfű esetében, ami az általa kínált szórakozási lehetőségekhez képest mégis kicsi, így élhetőbb közeget teremt a zenerajongóknak. Hangulatából adódóan a gólyatábori élmények is újra átélhetőek, a zenei stílusnak és a nyárestéknek köszönhetően.

 

Everness, ahol lelki békére találhatsz

 

Sajnos egyre kevesebb olyannal találkozni, ahol nem a pózolásé és a hatalmas koncerteké a főszerep. Amennyiben olyan rendezvény érdekel, ahol kiscsoportos foglalkozások, előadások is várnak és az önfeledt szórakozás mellett a lelki béke megteremtéséért is tehetsz, akkor a Balatonakarattyán megrendezésre kerülő Everness lehet az ideális számodra. Magyarország fesztiválok között különleges helyet foglal el, hiszen a zene és a tánc mellett jóga, belső megismerések és izgalmas előadások is várják a látogatókat.

 

VOLT a soproni Lővérekben 

 

Leeresztenéd a gőzt a vizsgák után? Igazi nagy bulival indítanád a nyári időszakot? A soproni Lővérekben már hagyománya van a VOLT fesztiválnak, ahol menő zenekarok váltják egymást. A fesztivál sajátos hangulatát a helyszínnek is köszönheti. Több színpad és remek programok várják azokat, akik a kultikus VOLT keretein belül adnák át magukat az önfeledt szórakozásnak.

 

Magyarország fesztiválok: Balaton Sound- irány a „magyar tenger”! 

 

A Balatonnak párja nincs, ha nyárról van szó! Mondhatni mindenkit számos emlék köt a tóhoz, a fiatalok körében pedig kiemelt népszerűségnek örvend a Balaton Sound. Az évről-évre megújuló, izgalmas programokkal és változatos zenei felhozatallal bíró rendezvény nemcsak az elektronikus zenei vonalat kedvelőknek bizonyul remek választásnak. Akár hosszabb balatoni kiruccanással is összekötheted ezt a gyöngyszemet, viszont ha egy nap is elég volt, akkor a többit eltöltheted valamelyik környékbeli strandon.

 

Magyarország fesztiválok szerte az országban

 

magyarországi fesztivál

Alapvetően a 18-24 éves korosztályt vonzza az EFOTT, ahol változatos programok közül válogathatnak a Velencét felkeresők.

A zenés programok, a koncertek mellett, strandolás is várja a nyár és a napfény szerelmeseit. A magyar fellépők mellett, strandfocizhatsz a haverokkal, de különleges mozis élményekkel is gazdagodhatsz. Ha már a fiatal korosztályról esett szó, akkor a Bánk területén megrendezett fesztivál 2009 óta egyre inkább kedvelt. Nemcsak a fővároshoz való közelsége miatt népszerű a nyári fesztiválok között, hanem a sajátos hangulata és családias jellege miatt is. A több színpad mellett, itt is találkozhatsz gondolatébresztő előadásokkal.

 

Hasonlóképpen a Bánkitó Fesztivál vonalán mozog a Kapolcson megrendezésre kerülő Művészetek Völgye.

Miként a nevéből is adódik, a zenén túl, a kreativitásé és az alkotásé itt a főszerep. Zene, kultúra, irodalmi élet és színház egyszerre van jelen a rendezvényen, méghozzá 10 napon keresztül.

 

Sziget Fesztivál, az igazi őrület

 

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Szigetet, ami az augusztusi hónap abszolút fáklyavivője.

Hazai és külföldi sztárfellépők, különleges programok, számos színpad és zenei tér, VIP szektor, homokos plázs, reggelig tartó bulik és sátorozási lehetőség. A rendezvény színvonala és programkínálata évről-évre változik, abban azonban mindenki egyetért, hogy az augusztusi szigetelés a nyár és a Magyarország fesztiválok méltó lezárásának számít sokak szemében. Nemcsak a fővárosiak látogatnak ki szívesen egy-egy napra, a kedvenc fellépőik koncertjeire, hanem akár hetijegy birtokában rengetegen tényleg ki is költöznek a szabadba, átadva magukat a napokig tartó őrületnek. Bár a jegyárakon nem sokat spórolhatsz, de ha nem a street food büfék kínálatát választod, akkor olcsóbb megoldásokkal is találkozhatsz, a kitelepült üzletláncoknak köszönhetően.

 

STRAND fesztivál Zamárdiban

 

Augusztus, Zamárdi! Hát persze, hogy ez a STRAND fesztivál!

Akinek nem lett volna elég a Sziget, bulizhat még a Balatonnál az egyik igen közkedvelt program keretében. A magyar zenei paletta legjava mellett, külföldi fellépőkkel is találkozhatsz, de a strandolás élménye szintén a program részét képezheti. Ha pedig megkoronáznád a nyarat egy utolsó nagy bulival, akkor a SZIN fesztivál biztosan beváltja a hozzá fűzött reményeket. Egészen 1967-ig nyúlnak vissza a Szegedi Ifjúsági Napok gyökerei, ma pedig minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend a Magyarország fesztiválok kínálatában.

 

Mi alapján választanak a mai fiatalok a zenei fesztiválok közül? 

 

A nyári fesztiválok minden korábbinál szélesebb választékban vannak jelen a hazai idegenforgalmi kínálatban. Amint rendeződik a pendémia jelentette felfordulás, várhatóan ismét nagy érdeklődés mutatkozik majd a fesztiválok iránt. Hogy mi alapján választanak a fiatalok? Mennyibe kerül, ha több napot szeretnél a fesztiválok valamelyikén eltölteni? A kérdésekkel sokan szembesülnek, pláne akkor, ha még nem a saját keresetükből szórakoznának.

 

Nem csak a belépők árával érdemes számolni!

 

A belépőjegyek ára igencsak elszállt az elmúlt években, ezen tulajdonképpen spórolni nem igazán lehet. Ha csak egyik-másik fellépő érdekel, akkor napijeggyel takarékoskodhatsz, de amennyiben több napon keresztül tartó bulizásra vágysz, akkor a sátorozás és az étkezés költségeivel biztosan számolnod kell. Ez utóbbiakra nem keveset kell szánni, ugyanis a legnagyobb zenei fesztiválok kifejezetten magas árkategóriát kóstálnak akkor, ha street food-ról és italról van szó. Ugyanakkor lehet takarékoskodni és csak trendkövetésből nem érdemes napokon keresztül éjszakázni, százezreket elszórni valamelyik program alkalmával. Sokan kifejezetten a hétvégi fesztiválok iránt érdeklődnek, vagy csak egy-egy napra látogatnak ki valamelyik programra.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem csupán a fiatalok érdeklődnek a magyarországi fesztiválok iránt, ugyanis a 30-40 korosztály szintén megtalálható ezeken, még ha kisebb számban is. Sokan kifejezetten a kísérőprogramokat keresik, így a kulturális rendezvények, az előadások, a civil programok népszerűnek számítanak, még a nagyobb fesztiválok esetében is. A rendezők is igyekeznek ennek alapján összeállítani a kínálatot és egyfajta emberközeli lehetőséget kínálni akár egy, a külföldiek által is előnyben részesített esemény kapcsán. Természetesen az még a jövő kérdése, hogy miként rendezhetőek majd meg, mikor nyithat meg a fesztiválszezon és egyáltalán idén lesz-e lehetőség arra, hogy a megszokott bulikon szórakozzunk. A nagyszámú külföldi vendéggel megrendezésre kerülő magyarországi fesztiválok valószínűleg még nem vezetik majd egy ideig a népszerűségi listát, és sokan inkább a kisebb, helyi programokat keresik majd.