Az ittas járművezetés súlyos vétségnek számít

Ittas járművezetés

Egy-egy fárasztó munkanap után jólesik legurítani néhány hideg sört a haverokkal. A szórakozás e fajtájával nincs is semmi gond, persze csak akkor, ha egészen az est végéig felelősségteljes döntéseket hoznak. Bármennyire is számítson elcsépeltnek a kijelentés, miszerint iszik, vagy vezet, annak igazságtartalma megkérdőjelezhetetlen, az ittas járművezetés pedig nem tartozik a tolerálható jogsértések közé.

Legyen akár kezdő, akár tapasztalt sofőr, nagyon fontos tisztában lennie azzal, hogy már az elenyészőnek tűnő alkoholfogyasztás is nagymértékben tompítja az érzékeit, ezért a rosszul meghozott döntés is végzetes lehet. Sokan a kötelező pénzbírságtól való félelem miatt nem fogyasztanak alkohol tartalmú italt, mielőtt volán mögé ülnének, ám sokkal jobb lenne, ha az embereket a mások és az önmaguk biztonságáért való felelősségvállalás tudata hatná inkább át ezekben a helyzetekben.

Az ittas járművezetés jogilag büntetendő, erkölcsileg pedig abszolút elítélendő, mérlegelje okosan az Ön előtt álló lehetőségeket, nehogy aztán fatális hibát kövessen el! Persze már az is pozitív tendencia, ha az ittas vezetésért járó büntetés miatt dönt úgy, hogy inkább taxival megy haza a kellemes szórakozás után. De mivel is jár tulajdonképpen, ha valakit ittas vezetésen érnek a hivatalos szervek?

Először is, fontos kérdés a sofőr vérében található alkohol mennyisége, e százalék tükrében dől el ugyanis, hogy az érintett fél szabálysértést vagy bűncselekményt követett-e el. 0,50 gramm/liter véralkohol koncentráció esetén szabálysértésről beszélünk, nagyobb százalék esetében pedig már bűncselekményről van szó.

Az ittas vezetésért járó büntetés igen sokféle és változatos, hiszen előfordulnak olyan esetek, amelyek a pénzbírság kategóriájába tartoznak, de az sem ritka, ha az illuminált sofőrt eltiltják a vezetéstől, sőt, súlyosabb esetben szabadságvesztésre is ítélhetik a jogsértő személyt. Ha járművezetőként visszaesőnek számít, illetve testi sértést is okozott, természetesen semmi jóra nem számíthat.