Az alkohol hatása a gazdaságra

Az alkohol gazdasági jelentősége
Az alkohol gazdasági jelentősége

Az 1900-as évek elején, Amerika igen nagy gazdasági hibát vétett. Azzal ugyanis, hogy megtiltotta az alkohol előállítását és forgalmazását, jelentős bevételtől esett el az állam. Persze illegálisan ezután is állítottak elő és árusítottak szeszesitalokat, de az ebből befolyt bevétel már nem gazdagíthatta az államkasszát.

Erre Amerikában is hamar rájöttek, így alig tíz évig volt csak érvényben a tilalom. Ez az egy évtized azonban éppen elég volt ahhoz, hogy néhányan látványosan meggazdagodjanak, az illegális alkohol kereskedelem által.

A szeszesital forgalmazásának és előállításának a mai napig is nagy hatása van egy ország gazdaságára. Jelentős bevételi forrást jelent ez az államkasszának, mivel igen súlyos adókkal terhelik az ilyen termékeket.

Ezért a tiltás helyett, sokkal ésszerűbb a szigorú szabályozással történő engedélyezés. A külön adókkal és egyéb illetékekkel sújtott alkohol még így is olyan olcsón állítható elő, hogy megéri a gyártóknak ezzel foglalkozni. A forgalomba került italok ára is megfizethető, ez fontos szempont a vásárlók szemszögéből.