A Z szelemen funkciója az acéliparban

Z szelemen

Az acélszerkezeteknél a “szelemen” kifejezés tipikusan az olyan tetőburkoló elemekre vonatkozik, amelyek az épület ereszével párhuzamosan helyezkednek el és a tetőteraszt támogatják. Ezeket a szerkezeteket viszont szarufák vagy falak támasztják alá. Az említett eszközöket leggyakrabban a fémváz rendszerekben használják, ahol a Z szelemen teszi lehetővé a hajlítás folytonosságát az átmenetek között.

Az acéliparban az a bevett gyakorlat, hogy a szerkezeti formákat reprezentatív megnevezésekkel látják el a rövid leírásokban, a rajzokon és a dokumentációban. Ezért is találkozhatunk gyakran a C és Z szelemen kifejezéssel a tervrajzokon. Ezeket a profilokat általában csavarokkal erősítik a tartó elemekhez.

A Z szelemenek rendkívül magas teherbírással rendelkező profilok, így megbízható megoldásként szolgálnak a tetőelemek rögzítésénél. Ezeknek az acélszerkezeti profiloknak a vastagsága általában attól függően változnak, hogy mekkora terhelésnek vannak kitéve. Vastagságuk 1,00 mm-től akár 3,50 mm-ig is terjedhet.