Vakáció: élmények a köbön, amelynek helyt ad egy ifjúsági ház

ifjusagi haz programlehetoseg

Egy ifjúsági ház kínálatában számos remek programot találhatunk, ha a szabadidő aktív eltöltésére keresünk lehetőségeket. A vakáció beköszöntésével gondoskodnunk kell arról, hogy gyermekünk hasznosan, mégis vidáman töltse a szünetet.

A megfelelő ifjúsági ház programok fellelhetősége olykor nehézségekbe ütközik. Hiszen néha túl távol helyezkedik el az adott program vagy túl drága, máskor pedig a gyermek és a szülő akarata ütközik egymással. Az alábbiakban utánajárunk, milyen ifjúsági ház programok vannak, amelyek könnyen és gyorsan elérhetőek.

Ifjúsági ház programok a legkisebbeknek

Az óvodáskorú gyermekek táborokba, de egyéb ottalvós rendezvényekre még nem igazán mehetnek és az ifjúsági ház sem rájuk vár. Napközis táborokból nem igazán van választék számukra. Nekik a legjobbak az egész vagy fél napos programok lehetnek, amelyeken a családdal vagy a kis barátaikkal (természetesen felnőtt jelenlétében) vehetnek részt. Amennyiben a szabadban keresünk lehetőséget, íme néhány helyszín, ahová érdemes ellátogatni.

Kimba Elefánt Park, Töltéstava

Az újonnan nyílt Kimba Park új élményeket tartogat a kicsiknek. Számos állattal ismerkedhetnek meg itt: elefántokkal, zsiráfokkal, lámákkal, pónikkal és más háziállatokkal. Maga a belépés díjmentes, csupán a kiegészítő szolgáltatásokért kell fizetni. A programot bemutatók színesítik, a kicsik etethetik az állatokat, némelyikre rá is ülhetnek. A látogatás pihentető lezárása lehet egy ebéd vagy vacsora elfogyasztása az étteremben. 3-6 éves, de idősebb gyermekekkel is érdemes felkeresni a parkot. Még a szülők is élvezni fogják!

Dínópark, Felsőtárkány

Az Eger szomszédságában található Dínóparkba térve visszarepülhetünk az őskorba. A park interaktív kiállítást nyújt a dinoszauruszokat kedvelőknek, néhány közülük mozog és hangot is ad. A Magyarország területén egykor élő összes dínófaj megtalálható a völgyben. Az időnként megrendezésre kerülő dínóshow keretében pedig meg is lehet „szelídíteni” egyes állatokat.

A völgy – ami a Bükk kapujában helyezkedik el – mocsár által körülölelt, ami még különlegesebbé teszi az egyébként is figyelemre méltó tájat. A parkban a legjobb, hogy a belépőjegy megváltásával az összes játék korlátlanul használható. Így a dínók megismerése mellett, játékra is van lehetőség. Akad itt paleontológusokat megszégyenítő dínócsont-keresés a homokozóban, csónakázás, 3 gumivár, gokart pálya, csúszda, óriás sakk és megannyi izgalmas játék. Amennyiben megéheznénk vagy megszomjaznánk, egy finom fagyi vagy üdítő vár ránk a büfében.

Vizes játszóterek

Ha nyár, akkor a vizes játszóterek kipróbálása szinte kötelező. Szerencsére az ország számos pontján találhatunk ilyet, így Győrben, Budapesten és Hódmezővásárhelyen is. Egy ilyen parkban a gyermekek pancsolhatnak, szaladgálhatnak, miközben a szökőkút hűsítő vize öntözi őket. A locsoló, spriccelő játékok, vízágyúk a nagyobbaknak is élményt nyújtanak. A vizes játszótereken a csöppségek a paradicsomban érezhetik maguknak.

rendezvenykozpont

A nagyobb gyermekeket várják a rendezvényközpontok

Egy ifjúsági ház számos programmal várja a kisebb-nagyobb gyermekeket nyáron is. Egy ilyen helyen általában napközben fogadják a fiatalokat és egész nap színes programokat kínálnak számukra. A napi háromszori étkezés az ilyen ifjúsági házban rendezett napközis táborokban evidens. Többnyire valamilyen tematika köré épülnek, így a csemeték az érdeklődésüknek megfelelően választhatnak. Jöjjön néhány példa!

LEGO szakkörök

szakkor

Bizony, a LEGO szerelmeseinek nyáron sem kell lemondaniuk erről a sokoldalú játékról. Ráadásul egy rendezvényközpontban megrendezett LEGO szakkör odavonzza majd a hasonló érdeklődéssel rendelkező gyermekeket. Lehetőségük nyílik új szettek kipróbálására, ismerkedésre, előadásokat hallgathatnak a LEGO történetéről és a gyártásról is. Szenzációs emlékei lesznek annak, aki részt vesz egy ilyen ifjúsági ház eseményen. A tematikus szakkörök többnyire már 6 éves kortól fogadják a kicsiket.

Táncos napközi

Aki szereti a zenét és a táncot, annak csapatban még jobban fog menni. Az ilyen táncos szakkörök keretében egy egész hétig tanulnak valamilyen táncot, amit aztán közösen bemutatnak. Új stílusok megismerésére is lehetőség nyílik, profi táncoktatók által. A kiskamasz fiúk és lányok imádni fogják. Feltölti őket testileg és lelkileg egyaránt.

Dráma nyáron is

Egy színjátszó szakkör remek lehetőség arra, hogy megcsillantsák a színpadi tehetségüket. Ha egyébként is szeret szerepelni vagy csak kacérkodik a világot jelentő deszkák gondolatával, jó ifjúsági ház program lehetőség ez a számára. Jó technika a feszültségoldásra, a különböző szerepek megélésére is egy ilyen szakkör, hiszen különböző témákat dolgoznak fel a színészi játék során.

Videójáték táborok

Sajnos, manapság egyre több fiatal ragad le a számítógép előtt és veti bele magát a virtuális játékokba. Bár ezt bosszankodva nézzük, a kreativitást, a rendszerszemléletet és csapatszellemet igencsak erősítik az ilyen játékok. Ma már egyre több olyan ifjúsági ház szakkör is van, ahol együtt játszhatnak a számítógépen, közös stratégiát alkothatnak, csatákat vívhatnak. Sőt, gyakran kedvenc youtouber-eiket is megismerhetik személyesen, hogy aztán együtt tanulják meg a videózás csínját-bínját.

Kultúrházak és könyvtár nyáron? Miért ne!

konyvtar

Könyvtárba nemcsak a kötelező olvasmányok beszerzése miatt érdemes járni. Hiszen a könyvválaszték felfedezésével egy egészen új világba csöppenhetünk. A fantázia pedig nagyon jól fejlődik az olvasás által. Az idősebb könyvrajongók egész napra is eltűnhetnek a könyvtárba.

Vidéken a könyvtárak gyakran a kultúrházak részei. Hogy az ifjúsági ház programoknál mi jobb egy könyvimádó kamasznak? A nyári munka a könyvtárban vagy a kultúrházban. Lázba hozza majd, hogy egész nap a könyvek között lehet és még pénzt is keres vele vagy teljesítheti a kötelező közösségi munkát.

Ifjúsági ház programok egész tárháza várja már az egészen kicsiket, de a kamaszokat is. A lehetőségek megismerésével és időben történő kiaknázásával felejthetetlen lesz a nyár. Nem csupán a gyermekeknek, de a szülőknek is!