Sósvízi vagy édesvízi igazgyöngy fülbevaló

Igazgyöngy fülbevaló
Igazgyöngy fülbevaló

Mindenki tudja, hogy hogyan keletkeznek a gyöngyök. Ennek ellenére mégsem értik, hogy miért drágább az egyik igazgyöngy fülbevaló a másiknál. A keletkezés folyamata ugyanaz, vagyis a kagylóba egy olyan kis kövecske kerül, amely felsérti a belső részt, ezért védekezési mechanizmusként réteget von köré a kagyló. Attól függően, hogy mennyi ideje került bele az a kis szem, a méret változik. Tehát minél nagyobb egy gyöngyszem a fülbevalóban, annál több ideig volt benne a szem, így annál többe fog kerülni.

Viszont ugyanolyan méretű és színű gyöngy is lehet eltérő árkategóriájú, attól függően, hogy sós vízben vagy édesvízben keletkezett-e. Az édesvízi igazgyöngy fülbevaló ára alacsonyabb, mivel az édesvízben sokkal hamarabb rakódnak le a rétegek, tehát sokkal hamarabb létrejön, mint a sós vízben. Habár csábítónak tűnhet, az édesvízi gyöngyöknek van néhány hátránya. Mivel gyorsabban épülnek egymásra a rétegek, sokkal lazább lesz a kötés köztük, vagyis a külső sérülésekre jóval érzékenyebb.

Tehát viszonylag kedvező árával az édesvízi igazgyöngy fülbevaló jó választás lehet azoknak, akik nem akarnak sokat költeni egy ékszerre. Ha viszont tartós igazgyöngy fülbevaló tulajdonosa szeretne lenni, akkor mindenképpen a sós víziek közül válasszon magának. Ebbe a kategóriába tartozik az igazán exkluzív tahiti gyöngy is. Ugyanis egy nagyobb szem kialakulásához akár két-három évet is kell várni, és olyan kagylóban keletkezik, amely ritkaságnak számít.

Ebből következik, hogy az ára is magasabb a többi gyöngyfélénél. Ha viszont elszánja magát arra, hogy egy ilyen gyöngyfülbevalót vásárol, akkor valóban egyedi és különleges szépségű ékszert tudhat a magáénak. Fénye csodásan selymes és színe is egyedi, mivel nem egyszerű fehér vagy gyöngyházszínű, hanem szürke, szinte feketébe hajló. Egy ilyen igazgyöngy fülbevaló viselésével magára vonja a figyelmet, és a tapasztalt szemek azonnal megmondják, hogy ez egy különleges darab. Ugyanakkor a színe miatt sokféle összeállításhoz illik, nem úgy, mint a fehér vagy a krémszínű darabok.