Mit csinál egy szexuálpszichológus?

Szexuálpszichológus

Az egészséges vagy egészségtelen szexuális élet merőben meghatározza az életminőségünket. Mikortól számít valami egészségesnek vagy egészségtelennek? A szexualitás, az intim együttlétek irányítása sok esetben nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Persze, akinek még nem volt ilyen jellegű problémája, az elég nehezen tudja beleképzelni magát annak a bőrébe, akinek merevedési vagy esetleg vágykülönbségi problémái vannak, esetleg korai magömléssel küzd. Sok esetben a háttérben az egyén aktuális mentális állapota, érzelmei okozzák a gondokat. A szexuálpszichológus a felszínre emeli a kiváltó okokat a segítő beszélgetések alkalmával. Természetesen a szakembernek az a legfontosabb, hogy megtalálja a megoldását annak, miként érhető el a kívánt változás.

Ehhez a páciens elakadásának az okára kell fókuszálni. Ezen gyökerek feloldásával pozitív változás idézhető elő. Ez a változás pedig egy hosszan, a legjobb esetben örökké tartó időszakra vonatkozik, a probléma végleges megszűnésével. Természetesen a megoldás egyénenként változhat, ezért az eredmény nem mindig garantált. Ezzel is fontos tisztában lenni, amikor szexuálpszichológushoz fordulunk.

Nem ritka, hogy a beszélgetések elején a legtöbben szoronganak, félnek kendőzetlenül beszélni a problémáikról. A szexuálpszichológus további feladatai közé tartozik a kellemes légkör megteremtése. Így a páciens is szívesebben, könnyebben megnyílik és őszintén vall a vágyairól, gondjairól. Egy ilyen környezetben biztonságban érezheti magát és bizalommal beszélhet arról, amiről eddig még senkinek sem mert. Már eleve ez is nagy segítség lehet, mert fontos szerepe van a nehézségek elhagyásában.

A sorozatos kudarcok hibás önkép kialakulásához vezetnek. Ezután sokan úgy vélik, hogy nem képesek az egészséges szexuális életre. Viszont az ehhez szükséges képesség mindenkiben ott rejtőzik, viszont nem mindenki tudja azonnal kezelni, aminek többféle oka lehet. Ilyen lehet egy hirtelen bekövetkezett trauma, a gyász érzése, esetleg nehéz szakítás. A munkahelyi stressz és szorongás is negatív hatással lehet a szexuális életre, de a túlzott vallásosság is, ami miatt bűntudata támad az illetőnek a szex kapcsán. Fakadhat sokkal súlyosabb okok miatt is. A gyermekkorban elszenvedett szexuális bántalmazás is hosszú időre megpecsételheti az egyén szexuálitáshoz fűződő viszonyát. Ez csak néhány, a különféle okok közül, amikkel szakemberhez szoktak fordulni.

Miért forduljunk szexuálpszichológus szakemberhez?

Aki szégyell a problémái miatt szexuálpszichológus szakembert meglátogatni, az általában megkísérel egy saját maga által kitalált diagnózist felállítani. Ha téves okra hivatkozva próbáljuk meg „kezelni“ saját magunkat, annak nagyjából olyan hatása lehet, mint a gyógyszeres félrekezelésnek. Jobb esetben nem okoz további problémákat, de megeshet, hogy más mellékhatássokkal is kell számoljunk. Például a merevedési zavart pornóval próbálja orvosolni. Viszont az így kapott ingerek teljesen másnak számítanak, mint a valódi együttlétek alkalmával. A merevedési zavar nem fog megszűnni, viszont kialakulhat a pornófüggőség.

Akinek az ismerősének az ismerőse elmesélte, hogy mit lehet látni a felnőtt oldalakon, a szexuális tartalmak mellett, az biztosan tisztában van vele, hogy tele vannak tűzdelve potencianövelő készítményekről szóló reklámokkal. Ezekkel a kétes eredetű, azonnali hatást ígérő szerekkel is vigyázni kell. Megtörténhet, hogy beválik, aztán minden alkalommal igényelni fogjuk a használatukat, míg szép lassan rászokunk. Megeshet, hogy az egész csak placeboként működik, a hatóanyagok hiánya miatt és valójában semmilyen hatása nincs, azon kívül, hogy hamis magabiztosságot, önbizalmat nyerünk. De mi történik akkor, ha nem jutunk többé hozzá a csodaszerhez? A probléma ismét előáll, jön az erekció zavar, korai megömlés, stb… A legrosszabb eset, ha más egészségügyi problémát is okoz a szedésük.

Ezek csak általános példák az öndiagnosztika veszélyeiről. Érthető, hogy saját magunkkal szemben egyértelműen elfogultan gondolkodunk. Ezért is számít etikátlannak a szexuálpszichológusok, pszichológusok körében a barátok, ismerősök, rokonok kezelése.

A tanácsadás alkalmával visszanyerhető az egészséges viszony a saját testünkkel. Segít megismerni a szexualitásunkat. Segít visszazökkenteni a normalitás medrébe.

Továbbá, érdemes azon a tévhiten is túllépni, miszerint szexuálpszichológus szakemberhez járni csak a tehetősebb réteg engedheti meg magának. Havi 1 alkalom is segíthet, ami sokszor nem kerül többe, mint amit gyógyszerekre és különféle készítményekre költ egy átlagpolgár havonta, az egészsége megőrzése érdekében. A mentális egészség ápolása legalább ennyire fontos, mivel ez az út vezethet többek között az egészséges szexualitás megteremtéséhez, amivel jelentős életminőségjavulás érhető el. Számos tanulmány bebizonyította már, hogy az érzelmi és mentális állapot milyen szoros összefüggésben van az egészséggel vagy a betegségek kialakulásának okaival. Akinek sikerül leküzdenie a gátlásait és szexuálpszichológus felé fordul, az már meg is tette az első lépést a változás felé.