Milyen gluténmentes termékek léteznek?

Gluténmentes ételek

Régebben lehet, hogy nem volt egyszerű követni egy gluténmentes étrendet, azonban manapság sokat javult a helyzet. Ma már szinte minden ételnek megvan a gluténmentes verziója. Az ételekről, receptekről rengeteg mindent megtudhatnak az érdeklődők a schaer.com oldalon.

Ugye teljesen egyértelmű, hogy a glutén nélküli étrend betartásakor teljes mértékben kerülni kell azokat az ételeket, amelyek ezt tartalmazzák. Vannak, akik kényszerből kell nemet mondjanak az ilyen finomságoknak, mert a szervezetük ezt nem tolerálja, míg sokan azért választják ezt az utat, mert szeretnének egészségesebben étkezni.

Legyen szó bármelyikről, a gluténnal bíró hozzávalókból készített kajának nemet kell mondani. Pontosan ezért, az alapanyagok vagy készételek kiválasztásakor vigyázni kell, ugyanis az élelmiszer-adalékok, ízesítőszerek és kötőanyagok szintén tartalmazhatnak glutént.

A gondot az jelenti és egyesek csak későn jönnek rá, hogy a gluténnal rendelkező összetevők gyakran a feldolgozás során kerülnek az ételekbe, illetve ez jó segédanyag lehet az ízesítést tekintve is. Szerencsére mindegyik gyártónak kötelező ma már feltüntetni a csomagoláson, hogy az adott étel glutént is tartalmaz, még akkor is, ha valóban csekély mennyiségben.

Éppen emiatt, vásárláskor mindig el kell olvasni a címkéket! Mivel sokszor a gluténmentes címke jól látható, ezért aggódni egyetlen vásárlónak sem kell. Melyek azok a termékek, amelyekkel mindig vigyázni kell? Nos, rengeteg van ezekből.

A legfontosabbak közé sorolható a kolbász, virsli, megannyi chips, mogyorókrém és rengeteg mogyorót tartalmazó finomság, ketchup, mustár, csípős szószok, csoki, számtalan édesség, levesek, készételek és még a marcipán is. Aki a gluténmentes étrendet kell kövesse, az persze bármit megehet, amelyik természetes módon nem tartalmaz glutént.

Az ilyen jellegű gabonákkal azonban vigyázni kell, ugyanis ezek gyakran gluténnal szennyezettek lehetnek. Ezért is szükséges olyan produktumokat választani, amelyeken ott van a gluténmentes címke. Így van ez a kukoricával, kölessel és az amaránttal is.