Ettől nehéz a jogi fordítás

A jogi fordítás nehézségei
A jogi fordítás nehézségei

A joggal kapcsolatos megfogalmazások alapjáraton sem tartoznak a könnyen érthető szövegek közé. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fordítás során is kellő körültekintéssel járjunk el, ha egy ilyen szöveg kerül elénk, ilyen szöveggel találkozunk a munkánk során.

A jogi fordítás esetén ugyanis, minden szónak, sőt, akár minden betűnek nagyon komoly súlya lehet. Persze ez a tény a szépirodalmi művekre is ugyanúgy igaz, azonban a hétköznapi életre egy irodalmi mű hibás fordítása kevésbé hat ki. a jogi fordítás szakterületén tevékenykedő fordítók felelőssége hatalmas.

Ezeknek a szakembereknek ugyanis érteniük kell a különböző országok jogrendszerében használt kifejezéseket illetve összefüggéseket. Tehát, ebből kifolyólag egyértelmű, hogy a jogi fordítás nem csupán a szavak lefordítását jeleni, ennél jóval több.

Hiszen a jog nyelvezete néha országonként eltérhet, éppen ezért a jogi szövegeket fordító szakemberek a legtöbb esetben felsőfokú végzettséggel rendelkeznek ezen a területen. Jogi végzettség nélkül kevésbé lennének érhetőek az összefüggések, ami a jogi fordítás alappillére.