A videokártya beszerelése: egyáltalán nem mindegy melyiket választod

MSI GeForce GTX 1060

Aki nem jártas a számítógép alkatrészek terén, az kérje egy hozzáértő segítségét, különben nem várt költségeket tartogathat a számítógép felújítás. Nem csak a technológiai különbségek miatt lehet elgondolkodni az ideális videokártya kiválasztásáról, méretükből adódóan gépházban is érdemes előre gondolkodni. Az ASUS, MSI, Gigabyte és sok más gyártó más-más technológiát alkalmaz a kártyák gyártásához, ezért jelentős méretbeli különbségek lehetnek.

Mielőtt rendelésre kerül a sor, először mindenképp arról kell meggyőződni, hogy egyáltalán van-e elég hely a gépházban ahhoz, hogy a kártya kényelmesen elférjen benne. Hogyha nincs, akkor egy másik gyártótól kell választanunk. Ugyanazt a típust, ugyanazokkal a specifikációkkal sok más cég is piacra szokta dobni, ezért előfordulhat, hogy találunk egy valamivel kisebb modellt, amit már könnyebben építhetünk be a gépbe.

A foglalatot is fontos megnézni, mert ez ügyben is érheti kellemetlen meglepetés a vásárlót, hogyha valamiért a videokártya nem illeszkedik az alaplapon található foglalatba, mert akkor nem marad más hátra, mint az alaplapcsere. Ezután ott van a táp kérdése. Vajon elég izmos táp dolgozik a gépben ahhoz, hogy ellássa elegendő energiával az újonnan vásárolt energiafalót? Szerencsére a technológiának köszönhetően egyre kisebb a kártyák mérete, viszont a teljesítményük pedig egyre nő.

A régebbi modellek elég energiát kaptak az alaplapi csatlakozón keresztül, viszont az új modellek esetében már szükség lehet egy kis pluszra, amit egyenesen a tápból fog megkapni. A leírásban általában ez is szerepelni szokott, de ha nincs ilyen csatlakozó a tápon, akkor kénytelenek leszünk azt is lecserélni egy erősebbre. Ha eddig minden rendben van, akkor már csak a processzor alkalmasságáról kell meggyőződni vagyis, hogy elég erős-e ahhoz, hogy meghajtsa az új videokártyát. Ha gyengének bizonyul, akkor az erős videokártya kihasználatlanul fog ketyegni a gépházban. Nagyjából ez lenne az a néhány dolog, amit figyelembe kell venni, videokártya vásárlás előtt.