A szárazságtűrő és szép leander

Szép szobanövény a leander
Szép szobanövény a leander

Nagyon gyakori dolog, hogy egy igen díszes növényt elhoznak az eredeti termőhelyéről azért, hogy máshol is gyönyörködhessenek benne. A babérrózsa vagy közismert nevén leander szintén egy ilyen virág. Széles vidéken elterjedt, de főként a mediterrán térséget hódította meg. A későbbiekben aztán a szubtrópusi övezetekbe is betelepítették és mint dísznövény, megjelenik hazánk területén is.

Számtalan színváltozata létezik, ezért a leander nagyon felkapott lett. Eléggé szárazságtűrő, ugyanis gyökérzetet amennyiben lehetőséget kap, nagyon mélyre képes lehatolni az éltető nedvességért. Ha kedvezni akarunk neki, akkor a meszes és kevésbé kötött talajt érdemes beszerezni számára, amire figyelnünk kell, ugyanis a hazai virágföldek nem pont ilyen jelegűek.

Származási helyéből adódóan a meleget kedveli, ezért ne tegyük ki tartós fagyhatásnak, mert a leander könnyen elpusztul, a nem megfelelő körülmények között. Maga a virágzata általában július és szeptember között szokott megjelenni, ilyenkor tudja elkápráztatni szépségével az embereket.