A kisüsti pálinka készítése lépésről-lépésre

Kisüsti pálinka
Kisüsti pálinka

Aki már részt vett egy igazi falusi disznótoron, az tudja, hogy a jó ételek mellett, az italok is hamar előkerülnek. A férfiak még a disznó megölése előtt ledöntenek egy-két pohár szíverősítőt. A kisüsti pálinka tehát elmaradhatatlan kelléke minden disznóvágásnak.

A születésnapi bulik és más jeles családi ünnepek sem telhetnek el nélküle. A kisüsti pálinka igazi nemzeti italunk, ami számtalan gyümölcsfajtából készülhet. Az eljárás minden esetben ugyanaz.

Az összegyűjtött gyümölcsöket fa, fém vagy újabban műanyag tároló edényekben hagyják érni, erjedni. Az így készült cefrét ősz végén, vagy télen főzik ki, viszonylag kicsi üstökben. Az üstök űrtartalma általában csupán pár száz liter. 1000 literes főzőüstöknél nagyobbat ritkán használnak.

Az első lepárlás során keletkező alszeszt aztán ismét kifőzik, hogy megszabaduljanak a nem kívánt vegyületektől és erősebb legyen a végén a kisüsti pálinka. A második lepárlást követően már lehet palackozni az italt. Néha azért érlelik is néhány hónapig a palackozás előtt.