A fotótechnika fejlődésének első szakasza

Fotótechnika
Fotótechnika

Életünk fontosabb eseményeinek megörökítése ma már nem bonyolult feladat. Erre azonban szükség van a fotótechnika alapvető felszereléseire. A fényképezőgépek megjelenése majdnem két évszázadra vezethető vissza.

Már a 19. század elején próbálkoztak különböző képrögzítési módszerek kidolgozásával. Az első jelentős sikert a dagerrotípia elkészítése jelentette. Ehhez azonban hatalmas fényképezőgépre és sok türelemre volt szükség. Az első fénykép elkészítéséhez pedig több mint 8 órás expozíciós időre volt szükség.

A század második felében azonban a fotótechnika jelentős fejlődésen ment keresztül. Lerövidült az expozíciós idő, sőt már az 1860-as években elkészült az első színes felvétel is. A huszadik század elejére már igen divatossá vált a fényképkészítés a városi polgárság körében.

Azonban, a bonyolult képelőhívási eljárás miatt, ez még mindig a szakemberek feladata volt. A fotótechnika fejlődésének következő lépcsőfoka a polaroid gépek megjelenése volt. Ezzel bárki megörökíthette az eseményt és a végeredményt rögtön a kezében tarthatta.